Sağlık

Demans yapan 15 hayat tarzı belirlendi

İngiltere'de 356 binden fazla kişinin verileriyle yapılan araştırma, genç yaşta başlayan demansın sadece genetik değil, yaşam tarzı ve sağlık faktörleriyle de bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

İngiltere’de gerçekleştirilen geniş kapsamlı bir araştırmada, genç yaşta başlayan demansın ardında yatan 15 farklı yaşam tarzı ve sağlık faktörü tespit edildi. 2023 yılında yayımlanan ve 65 yaş altı 356 binden fazla kişinin sağlık verilerinin analiz edildiği çalışmada, daha önce çoğunlukla genetik sebepler üzerinde durulurken, bu kez çevresel ve yaşam tarzı etkenlerine de dikkat çekildi.

Araştırmaya göre, düşük sosyoekonomik durum, sosyal izolasyon, işitme kaybı, felç, diyabet, kalp hastalığı ve depresyon gibi faktörler, genç yaşta demans riskini ciddi oranda artırıyor. Ayrıca D vitamini eksikliği ve vücuttaki iltihaplanma düzeyini gösteren C-reaktif proteinin yüksek seviyeleri de risk faktörleri arasında yer aldı.

Araştırmada ayrıca, Alzheimer hastalığıyla ilişkilendirilen 'ApoE 4' gen varyantlarına sahip bireylerin genç yaşta demans geliştirme ihtimalinin daha yüksek olduğu belirtildi.

Hollanda’daki Maastricht Üniversitesi’nden nörobilimci Stevie Hendriks, çalışmaya ilişkin yaptığı açıklamada, “Genellikle erken demansın sebebinin sadece genetik olduğu varsayılıyor. Ancak birçok bireyde kesin sebebi bilmiyoruz. Bu yüzden diğer risk faktörlerini de araştırmak istedik” ifadelerini kullandı.

Çalışmanın sonuçları doğrudan bir neden-sonuç ilişkisi ortaya koymasa da, genç yaşta demans gelişimi konusunda çok daha geniş bir perspektif sunuyor. Uzmanlar, değiştirilebilir risk faktörlerine odaklanarak demansın yalnızca yönetilmesinin değil, önlenmesinin de mümkün olabileceğini vurguluyor.