Prof. Dr. Akelma, ülkemizde her 10 bin doğumdan 1’inde ağır bağışıklık yetmezliği görüldüğünü söyledi. Bağışıklık sisteminin mikroplarla savaşta vücudun en önemli savunma mekanizması olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akelma, bu sistemdeki doğuştan gelen kusurların çocuklarda sık enfeksiyonlara, hatta tedavi edilmediğinde ölümlere yol açabildiğine dikkat çekti. Akelma, özellikle akrabalar arası evliliklerin bu hastalıkların yaygınlığını artırdığını belirterek, “Ülkemizde bu tür evliliklerin oranı dünya ortalamasının üzerinde. Bu da immün yetmezliğin Avrupa ve ABD’ye göre daha sık görülmesine neden oluyor” dedi.
Sık hastalanan çocuklarda alarm zilleri çalıyor
Ağır bağışıklık yetmezliği olan çocukların yılda 4’ten fazla kulak enfeksiyonu geçirdiğini, 2’den fazla zatürre ya da sinüzit yaşadığını belirten Prof. Dr. Akelma, “Bu çocuklarda enfeksiyonlar geçmek bilmez. Aylarca süren antibiyotik kullanımı, tekrarlayan mantar enfeksiyonları, ishal ve gelişme geriliği de önemli belirtilerdir” dedi.
Sadece çocukları değil, erişkinleri de etkiliyor
Primer immün yetmezliğin sadece çocukluk çağı hastalığı olmadığına dikkat çeken Akelma, “Bazı hastalıklar ileri yaşlarda da kendini gösterebilir. Özellikle erişkin yaşta sık enfeksiyon geçiren bireylerin bağışıklık yetmezliği açısından değerlendirilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.
Tanı koymak zor ama hayati
Bağışıklık sistemi hastalıklarının tanısının zor olabildiğini, bazı vakaların hiç fark edilmeden hayatını kaybedebileceğini belirten Akelma, erken tanının hayat kurtardığını söyledi: “Özellikle ağır vakalarda erken teşhis edilmezse çocukların çoğu 1-2 yıl içinde hayatını kaybedebiliyor. Bu nedenle hem hekimlerin hem de ailelerin bilinçli olması gerekiyor.”
Aşılar, dengeli beslenme ve hareketli yaşam hayati önemde
Çocuklarda bağışıklığı güçlendirmek için aşıların zamanında yapılması, sağlıklı ve dengeli beslenme ile düzenli uyku büyük önem taşıyor. Abur cubur tüketiminin bağışıklık sistemine zarar verebileceğini belirten Prof. Dr. Akelma, “Aileler sofraya dönmeli, çocukları doğal gıdalarla beslemeli. Fiziksel aktivite de bağışıklık sistemi için olmazsa olmaz” dedi.
Tanı için alerji ve immünoloji uzmanına başvurun
Toplumda bağışıklık sistemine dair organ bilinirliğinin az olduğunu ifade eden Akelma, “Kulak, göz gibi somut organlar hastalıklarıyla birlikte anılıyor. Bağışıklık sistemi görünmeyen ama hayati bir sistem. Sık hastalanan herkes, özellikle çocuklar, mutlaka immünoloji uzmanlarınca değerlendirilmelidir” uyarısında bulundu.