Sahipsiz köpek saldırılarının ardından gündeme gelen hayvan barınaklarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, Türkiye’deki 1400 belediyeden yalnızca 237’sinde barınak bulunduğunu söyledi. Eroğlu, barınakların hayvan refahı, hijyen ve teknik koşullara uygun şekilde hızla inşa edilmesi gerektiğini vurguladı.
Veteriner hekim açığı ciddi boyutta
Sokak hayvanlarıyla ilgili çalışmaların etkin şekilde yürütülmesi için belediyelerde en az 4 bin veteriner hekimin istihdam edilmesi gerektiğini söyleyen Eroğlu, “Bir barınakta 690 köpek vardı ama sadece bir veteriner hekim görev yapıyordu. Bu kabul edilemez. Her barınakta en az 5 hekim kadrolu olarak görev almalı” dedi.
Veteriner hekimlerin taşeron değil, kadrolu çalışması gerektiğinin altını çizen Eroğlu, birçok veteriner hekimin atama beklediğini ve Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak bu göreve hazır olduklarını ifade etti.
Barınaklar yetersiz, süreç yeni başladı
Eroğlu, sahipsiz hayvanlarla ilgili uygulamaya konan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun yeni revizyonlarıyla birlikte, hayvanların kısırlaştırılıp aşılanacağını, çip takılarak kayıt altına alınacağını ve isteyen kişilerce sahiplenilebileceğini belirtti. Ancak bu sürecin başarıya ulaşması için barınak sayısının artırılması gerektiğini vurguladı.
‘Ötanazi’ iddialarına net yanıt: Meslek yeminimiz var
Son günlerde bazı çevrelerin ortaya attığı “sahipsiz hayvanlara ötanazi uygulanacak” iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten Eroğlu, veteriner hekimlerin meslek yemini etmiş, yaşamı korumaya ant içmiş kişiler olduğunu hatırlattı. Ötanazinin sadece tedavi edilemeyen, acı çeken ya da tehlike oluşturan hayvanlar için, etik ve tıbbi kurallar çerçevesinde uygulandığını söyledi.
Zoonotik hastalıklar için kritik uyarı
Veteriner hekimlerin sadece hayvan sağlığı değil, insan sağlığı için de kritik görevler üstlendiğini vurgulayan Eroğlu, dünyada her yıl tanımlanan 5 yeni hastalıktan 3’ünün hayvansal kökenli olduğunu belirtti. Tüberküloz, kuduz, kuş gribi, şarbon gibi hastalıkların bulaş riskine dikkat çekerek şu uyarıda bulundu:
“Sağlıklı hayvan olmadan sağlıklı toplum olmaz. Zoonotik hastalıkların kontrolü için veteriner hekimler vazgeçilmezdir.”
Evde hayvan besleyenlere çağrı: Aşılar aksatılmamalı
Eroğlu, evinde kedi veya köpek besleyen herkesin düzenli veteriner kontrolüne gitmesi ve aşılarını eksiksiz yaptırması gerektiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı tarafından bildirimi zorunlu tutulan 50 hastalığın 26’sının hayvanlardan bulaştığını da hatırlattı.