Bilim - Teknoloji

Sahte deprem uyarı uygulamalarına dikkat!

TÜKONFED Siber Güvenlik Komisyonu Başkanı Muharrem Baki, sahte deprem uyarı uygulamalarına karşı vatandaşları uyardı: “Dijital güvenliğiniz, fiziksel güvenliğiniz kadar önemlidir.”

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Siber Güvenlik Komisyonu Başkanı Muharrem Baki, son dönemde depremi önceden bildirdiğini iddia eden sahte uygulamalarda artış yaşandığını belirterek önemli uyarılarda bulundu. Baki, “Deprem korkusu kadar tehlikeli olan şey, dijital güvenliğimizdir. Dijital güvenliğiniz, fiziksel güvenliğiniz kadar önemlidir" dedi.

Baki, deprem sonrası bilgi ihtiyacını fırsata çevirmek isteyen kötü niyetli kişiler tarafından geliştirilen sahte 'deprem erken uyarı' uygulamalarının vatandaşları hem dijital hem de fiziksel açıdan tehdit ettiğini söyledi. Gerçek sistemlerin ivmeölçer sensörler kullanarak milyonlarca cihazı bir tür mobil sismik ağa dönüştürdüğünü aktaran Baki, buna rağmen Türkiye’de henüz devlet destekli resmi bir erken uyarı sisteminin bulunmadığını hatırlattı.

Sahte uygulamalar siber tehditlere kapı aralıyor

Sahte uygulamaların sadece yanlış bilgi vermekle kalmadığını, aynı zamanda kişisel verilere erişim sağlayarak siber güvenlik tehdidine dönüştüğünü vurgulayan Baki, “Bu yazılımlar kamera, mikrofon, konum gibi hassas verilere erişebiliyor, kullanıcıları sahte bildirimlerle reklamlara yönlendirebiliyor” dedi.

ABD ve Japonya gibi ülkelerde devlet destekli erken uyarı sistemlerinin olduğunu hatırlatan Baki, Türkiye’de bu sistemlerin bulunmadığını, dolayısıyla anlık bildirim gönderdiğini iddia eden uygulamalara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Güvenlik için izinlere dikkat edin

Baki, vatandaşlara, indirdikleri uygulamalarda konum, mikrofon, rehber ve dosya erişimi gibi izin taleplerini dikkatle incelemeleri gerektiği çağrısında bulundu. “Konum ve bildirim izinlerini açık tutmak gerekebilir ancak gereksiz izinler mutlaka kısıtlanmalı" dedi.