1990 yılında uzaya gönderilen ve bugüne kadar uzayın sırlarını çözmek için binlerce gözleme imza atan Hubble Uzay Teleskobu, 35. yaşını kutlarken NASA ve Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü (STScI) tarafından yayımlanan dört yeni kozmik görsel ile bir kez daha gökyüzüne hayran bıraktı.

Türkiye yarın yeni bir sayfa açıyor: Türksat 6A hizmete alınacak! Türkiye yarın yeni bir sayfa açıyor: Türksat 6A hizmete alınacak!

Fotoğraflar arasında, Mars'ın Dünya’ya en yakın olduğu Aralık 2024’te çekilen görüntüsü, dev yıldız oluşum bölgesi Rosette Bulutsusu’nun detayları, NGC 2899 adlı gezegenimsi bulutsunun renkli gaz yapısı ve NGC 5335 sarmal galaksisinin yıldız kümeleri yer alıyor.

NASA Astrofizik Dairesi Başkan Vekili Shawn Domagal-Goldman, görsellerin yayınlandığı açıklamasında, “Hubble, 35 yıl önce evrene yeni bir pencere açtı. Bugün hâlâ faaliyette olması, bilimsel gözlemevlerimizin ne kadar kıymetli olduğunun göstergesi” ifadelerini kullandı.

Arızayla başlayan serüvenden bilimsel devrime

Hubble, fırlatıldıktan kısa süre sonra aynasındaki üretim hatası nedeniyle bulanık görüntüler elde etmişti. Ancak 1993’te uzaya çıkan astronotlar tarafından takılan düzeltici donanım sayesinde teleskop, o tarihten itibaren net görüntüler sunmaya başladı.

Bugüne dek 1,7 milyondan fazla gözlem, 55 bin gök cismi analizi ve 22 binden fazla bilimsel makaleye kaynak sağlayan Hubble, kara deliklerden ötegezegenlere, karanlık enerjiden evrenin genişleme hızına kadar sayısız keşfe katkı sundu.

Hubble Uzay Teleskobu2Kozmik kartpostallar: Mars, bulutsular ve galaksiler

Yayımlanan fotoğraflarda Mars’ın Tharsis platosu, volkanik yapıları, kuzey kutup buz örtüsü ve su buharı içeren bulutları net şekilde görüntüleniyor. Rosette Bulutsusu ise yıldız doğumunun gerçekleştiği karmaşık yapısıyla dikkat çekiyor.

NGC 2899 adlı gezegenimsi bulutsuda görülen renkli gaz bulutları ise yıldız rüzgarlarının şekillendirdiği etkileyici bir manzara sunuyor. NGC 5335 galaksisinin ise merkezine doğru uzanan çubuk yapısı ve kenar bölgelerdeki yıldız kümeleri net biçimde gözlemlenebiliyor.

Hubble’ın mirası geleceğe taşınıyor

Her ne kadar James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Hubble’ın kızılötesi gözlem görevlerini devralmış olsa da, Hubble hâlâ aktif olarak görevine devam ediyor. NASA’nın 2040’lı yıllarda fırlatmayı planladığı Habitable Worlds Observatory teleskobu ise Hubble’dan daha yüksek çözünürlükte, morötesi ve görünür ışıkta gözlem yapacak şekilde tasarlanıyor.

Yeni nesil teleskop, uzaktan bakım yeteneğiyle uzun süreli kullanım ve yaşanabilir ötegezegenleri tespit etme amacı taşıyor. Hubble’ın mirası, geleceğin gözlemevlerinde yaşamaya devam edecek.

Kaynak: Haber Merkezi