Yapay zekâdan sınav baskısına, erken yaşta evlilikten akran zorbalığına kadar pek çok konuda çözüm önerileri gündeme taşındı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çocuklar bu kez misafir değil, söz sahibiydi. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Çocuk Hakları Alt Komisyonu, 23 Nisan dolayısıyla Ankara ve Konya Büyükşehir Belediyelerinin Çocuk Meclisi üyeleri ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Afyonkarahisar Çocuk Hakları İl Komitesi’ni ağırladı. Toplantıya başkanlık eden AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk Meclisimizin kuruluşuyla milletimizin iradesini sizlere, bizlere emanet etmiştir. Bizler de bu emaneti taşırken milli iradeye ve demokrasiye sadakatle hizmet etmeyi şeref kabul ediyoruz” dedi.

Yapay zekâ hem fırsat hem tehdit

Toplantının en dikkat çekici başlıklarından biri yapay zekânın çocuklar üzerindeki etkileri oldu. Katırcıoğlu, teknolojinin sunduğu imkanları önemsediklerini ifade ederken, dikkatli olunması gerektiğini de vurguladı: “Yapay zekâ hayatı kolaylaştırdığı kadar, dijital bağımlılık, sanal otizm ve dikkat eksikliği gibi tehditleri de beraberinde getirebiliyor.” Katırcıoğlu, bu konuda komisyonun dijital tehditler üzerine bir rapor hazırladığını duyurdu.

Ankara’da aniden bastıran dolu hayatı felç etti! Sağanak sürüyor Ankara’da aniden bastıran dolu hayatı felç etti! Sağanak sürüyor

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal da yapay zekânın insan hakları ve hukuk devleti açısından denetlenebilir olması gerektiğine dikkat çekti: “Yoksa otoriterleşen rejimlerde bu teknoloji otoriterliğin aracı olabilir.”

'81 ilde çocuk meclisi' önerisi beğeni topladı

Konya'dan gelen öğrenci Yağız Aras Gürbüz'ün “81 ilde TBMM Çocuk Meclisi kurulması” önerisi komisyonun ilgisini çekti. Katırcıoğlu bu öneri için “Gerçekten güzel bir fikir. Meclis Başkanımız ve komisyon üyeleriyle değerlendireceğiz” diyerek olumlu yanıt verdi.

Sınav sistemi değişebilir mi?

Ankara’dan Yiğit Eren Karabacak’ın, “LGS ve üniversite sınavları kalkacak mı?” sorusu ise salonun gündemini değiştirdi. Katırcıoğlu, sınav sisteminin çocuklar üzerindeki baskısını kabul ederek, “Yetenek temelli sistemler üzerinde Milli Eğitim Bakanlığı ile istişareler yürütüyoruz. Ancak bu, dikkatle planlanması gereken uzun vadeli bir süreçtir” dedi.

Akran zorbalığına karşı 'sıfır tolerans'

ABB Çocuk Meclisi Başkanı Miray Eroğlu, artan akran zorbalığına çözüm istedi. Katırcıoğlu, Meclis Dilekçe Komisyonu’nun bu konuda bir rapor hazırladığını ve “sıfır tolerans” ilkesiyle çalışmalara devam edeceklerini söyledi.

Erken yaşta evlilikte büyük düşüş

Katırcıoğlu, erken yaşta evlilikler konusunda da önemli veriler paylaştı. 2005’te 16-17 yaşında evlenen çocuk sayısının yaklaşık 52 bin olduğunu, 2024'te ise bu sayının 9 binin altına düştüğünü belirterek, “Yüzde 79’luk bu düşüş önemli ama yeterli değil. Bu sayıyı sıfırlamak hedefimiz” dedi.

Kaynak: DHA