Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi, sanıklardan 10'unun beraatine, 18'inin ise 5 ay ila 6 ay 7 gün arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmasına hükmetti. 11 yıl önce Türkiye'yi yasa boğan maden faciasının ardından kamu görevlilerine açılan davada, bugünkü duruşma kritik bir kararla sonuçlandı. Sanıklar duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılırken, duruşma salonunda bulunan madenci yakınları sanıkların salona gelmeden ifade vermesine tepki gösterdi. Avukatlar ise mahkemenin “görevsizlik” kararı vererek dosyanın ağır ceza mahkemesine sevk edilmesini talep etti.
Savunmalar ve tartışmalı talepler
Sanık avukatları, müvekkillerinin beraatini ya da zaman aşımı nedeniyle davanın düşmesini talep ederken; madenci ailelerinin avukatları ise savcılık mütalaasına itiraz ederek, sanıkların sadece "görevi kötüye kullanma" değil, "taksirle öldürme ve yaralama" suçlarından da yargılanmaları gerektiğini vurguladı.
Ayhan Yüksel’in savunmasına tepki
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişi ve aynı zamanda Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı olan Ayhan Yüksel’in savunması, salonda bulunan madenci yakınları ve avukatların tepkisine neden oldu. Yüksel de beraat eden 10 kişi arasında yer aldı.
Hüküm açıklandı: 18 kişiye mahkumiyet
Mahkeme heyeti, yapılan savunmaların ardından kararını açıkladı. Aralarında denetim görevinde bulunan müfettişlerin de olduğu 10 kişi beraat ederken, 18 kişi “görevi kötüye kullanma” suçundan 5 ay ila 6 ay 7 gün arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.
Avukat Gündüz: Gerekçeli kararı bekliyoruz
Karar sonrası basın açıklaması yapan madenci ailelerinin avukatlarından Murat Kemal Gündüz, mahkemenin savcılık mütalaasına paralel karar verdiğini belirterek, “28 sanıktan 10’u hakkında beraat kararı verildi. Ancak henüz gerekçeli kararı bilmiyoruz. Gerekçeler açıklandığında daha detaylı bir değerlendirme yapacağız” dedi.