Ekonomi

Küresel piyasalar haftaya pozitif başladı

ABD'deki yoğun veri ve bilanço gündemi, küresel piyasalarda risk iştahını artırırken; yatırımcılar büyüme, istihdam ve ticaret müzakerelerine odaklandı.

Küresel piyasalar, ABD'de bu hafta açıklanacak kritik büyüme ve istihdam verileriyle yoğunlaşacak bilanço sezonunun etkisiyle haftaya pozitif bir başlangıç yaptı. ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile yürütülen tarife müzakerelerine dair iyimser açıklamaları da risk iştahını destekliyor.

Trump, Time dergisine verdiği röportajda, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile aktif müzakerelerin sürdüğünü belirtti ve önümüzdeki üç-dört hafta içinde bir anlaşmanın duyurulabileceğini ifade etti. Ancak, Çin tarafı müzakere iddialarını yalanlayarak, ABD'yi kamuoyunu yanıltmakla suçladı.

Öte yandan, ABD basını, Çin'in bazı ürünlerde yüzde 125 oranındaki ithalat vergisini askıya alabileceğini öne sürdü. Analistler, tarife konusunda gelen çelişkili açıklamaların varlık fiyatlarında dalgalanmaya yol açtığını ve somut adımların risk algısını azaltabileceğini belirtti.

Makroekonomik veriler cephesinde, ABD'de Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi nisan ayında 52,2'ye yükseldi, ancak bu rakam Temmuz 2022'den bu yana en düşük seviyelerde bulunuyor. Tüketicilerin kısa ve uzun vadeli enflasyon beklentileri ise tarihi zirvelere ulaştı.

Yatırımcılar, tarife haberlerinin yanı sıra istihdam piyasası ve büyüme verilerinden çıkacak sinyallerin ABD ekonomisinin yönü üzerinde etkili olmasını bekliyor.

Jeopolitik gelişmelerde ise Hindistan ve Pakistan arasında artan gerilim dikkat çekiyor. Hindistan, Keşmir'de yaşanan saldırı sonrası Pakistan'a yönelik bir dizi diplomatik ve ekonomik yaptırım uygularken, Pakistan da misilleme adımları attı.

ABD'de bilanço sezonu ise tüm hızıyla sürüyor. Bu hafta Visa, Coca-Cola, Microsoft, Meta Platforms, Qualcomm, Apple, Amazon, Eli Lilly, Mastercard, McDonald's, Exxon Mobil ve Chevron gibi dev şirketlerin finansal sonuçları açıklanacak. Analistler, şirket bilançolarının hisse ve sektör bazlı dalgalanmaları artırabileceğine işaret ediyor.

ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,25'e gerilerken, dolar endeksi 99,5 seviyesinde dengelendi. Altının ons fiyatı ise yatırımcıların kar realizasyonlarıyla yüzde 0,8 düşerek 3.293 dolara indi. Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,1 artışla 65,9 dolardan işlem görüyor.

Avrupa borsaları ABD ile tarife anlaşmasına yönelik iyimserlikle yükselirken, Rusya-Ukrayna Savaşı'na ilişkin barış arayışları da piyasaların odağında yer alıyor. Vatikan'da gerçekleştirilen cenaze töreni çerçevesinde liderler, kalıcı barış için destek mesajları verdi.

Asya tarafında ise Çin hariç pozitif bir görünüm hakim. Çin'in piyasaları destekleme yönündeki adımları risk algısını yatıştırırken, Japonya, Güney Kore ve Hong Kong borsalarında yükselişler görüldü.

Türkiye cephesinde ise Borsa İstanbul'da geçen haftayı düşüşle tamamlayan BIST 100 endeksi, yeni haftaya toparlanma arayışıyla başladı. Öte yandan, kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu "BB-" seviyesinde teyit etti. Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,7, 2026'da ise yüzde 2,9 büyümesi bekleniyor.

Dolar/TL kuru haftaya 38,4490 seviyesinden başlarken, yurt içi veri gündemi bugün sakin. Yatırımcılar ABD'den gelecek Dallas Fed imalat sanayi endeksine odaklanacak. Analistler, BIST 100 endeksinde 9.350 ve 9.250 puanın destek, 9.500 ve 9.600 seviyelerinin ise direnç konumunda olduğunu kaydediyor.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarın İtalya’da yapılacak Türkiye-İtalya 4. Hükümetler Arası Zirvesi kapsamında Başbakan Giorgia Meloni ile bir araya gelecek. Zirvede savunma, enerji ve altyapı başta olmak üzere pek çok alanda iş birliği fırsatları değerlendirilecek.