Abluka ve yoğun bombardımanın hedefi olan bölgede, temel yaşam koşulları ortadan kalktı; çocuklar açlık, hastalık ve susuzlukla baş başa kaldı.
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), yayımladığı son raporda Gazze’de sivil kayıpların arttığını ve insani yardımın tamamen durduğunu duyurdu. 2 Mart’tan bu yana bölgeye hiçbir yardım girişi yapılamıyor. Gıda, ilaç, yakıt ve çocuklara yönelik aşılar hızla tükenirken, sağlık hizmetleri çöküş noktasına geldi.
Yetersiz beslenme ve salgın tehlikesi
Mart ayında yetersiz beslenme nedeniyle 3 bin 700 çocuğun tedavi altına alındığı belirtildi. Bu sayı, şubat ayına kıyasla yüzde 70 azaldı. Uzmanlar, bu durumun yardım hizmetlerinin sekteye uğramasıyla doğrudan bağlantılı olduğunu vurguluyor. Altyapının büyük ölçüde tahrip olduğu Gazze’de su ve kanalizasyon sistemlerinin devre dışı kalması, temiz suya erişimi neredeyse imkânsız hale getirdi.
UNRWA’ya göre 320’den fazla sağlık ve yardım tesisi ya tamamen işlevsiz ya da erişilemez durumda. Ajans, bölgede yaşananların “kontrol edilemeyen bir insani felakete dönüşmek üzere olduğunu” ifade etti.
Gazze’nin yarısı tahliye edilmek isteniyor
İsrail ordusunun son bir ayda tam 20 kez tahliye çağrısı yaptığı ve bu uyarıların yaklaşık 143 kilometrekarelik bir alanı kapsadığı bildirildi. Bu, Gazze Şeridi’nin yaklaşık yüzde 40’ı anlamına geliyor. BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze’nin yüzde 69’unun ya tahliye edilmesi istenen ya da giriş yasağı getirilen bölgelerden oluştuğunu açıkladı.
Nüfusun yüzde 90’ı yerinden edilirken, bazı aileler defalarca göç etmek zorunda kaldı. UNRWA verilerine göre 115 barınakta hâlihazırda 90 binden fazla insan sıkışık koşullarda yaşam mücadelesi veriyor.
Can kayıpları artıyor
İsrail’in saldırılarının yeniden başlamasından bu yana çoğu çocuk, kadın ve yaşlı olmak üzere 1.630 kişinin yaşamını yitirdiği, yaralı sayısının ise 4.300’ü aştığı kaydedildi. 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 51 binin üzerine çıkarken, yaralıların sayısı 116 bini geçti. Bu süreçte UNRWA personelinden 290 kişi yaşamını yitirdi.
İnsani çığlık büyüyor
BM ve insani yardım kuruluşları, Gazze’de yaşanan dramın daha fazla görmezden gelinmemesi çağrısında bulunurken, uluslararası toplumun kalıcı ateşkes ve yardım koridorlarının açılması konusunda acil adım atması gerektiğini vurguluyor. Gazze’deki halk ise her geçen gün daha da derinleşen bir karanlığın içinde, yaşam savaşı vermeye devam ediyor.