Bakanlık, hastaneler ve sağlık merkezlerinde ilaç stoklarının kritik seviyelere düştüğünü, birçok hastaya tedavi imkânı sağlanamadığını açıkladı.
Yapılan açıklamada, temel ilaçların yüzde 37’sinin tükendiği, tıbbi malzeme listesinin ise yüzde 59’unun tamamen boşaldığı belirtildi. Özellikle ameliyathaneler, yoğun bakım üniteleri ve acil servisler, neredeyse işlevsiz hâle gelmiş durumda.
Kanser hastalarına tedavi yok, kronik hastalar ilaçsız
Gazze’de yaklaşık 80 bin diyabet, 110 bin hipertansiyon hastasının birinci basamak sağlık merkezlerinde ilaç bulamadığı vurgulandı. Ayrıca, kanser ve kan hastalıklarında kullanılan ilaçların yüzde 54’ünün stoklarda kalmadığı belirtildi. Sağlık Bakanlığı, bu durumun yaşamsal risk taşıdığına dikkat çekerek uluslararası topluma seslendi: “Acil yardım gerekli, sessizlik ölüm getiriyor.”
İlaç krizi, sınır kapılarıyla daha da derinleşti
İsrail’in 2 Mart 2025 itibarıyla Gazze’ye insani yardım geçişlerini durdurması, halihazırda derinleşen sağlık krizini daha da büyüttü. Sınır kapılarının kapalı olması nedeniyle bölgeye ne ilaç ne de tıbbi ekipman ulaştırılabiliyor.
İnsani felaket büyüyor
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023’te başlattığı saldırılarda Gazze’nin sivil altyapısı, hastaneleri ve sağlık merkezleri ağır hasar gördü. BM verilerine göre, 2 milyon kişi yerinden edildi. Su ve elektrik tedarikinin kesilmesi, temel yaşamsal hizmetlere erişimi de imkânsız hâle getirdi.
İsrail’in ateşkesi sonlandırarak 18 Mart 2025’te yeniden başlattığı saldırılar sonrası yalnızca son üç haftada 1.522 Filistinli hayatını kaybetti, 3.834 kişi yaralandı. Toplamda, 7 Ekim 2023’ten bu yana ölü sayısı 50.886’ya, yaralı sayısı ise 115.875’e yükseldi.