pntalya Kaleiçi açıklarında, 1941 yılında batan Fransız bandıralı 'Saint Didier' gemisinin maketini yapan su altı eğitmeni Hakan Erdön, bu eseri gençlere tarih bilinci kazandırmak ve gelecek nesillere miras bırakmak amacıyla tasarladığını belirtti. 62 yaşındaki Erdön, 1989 yılında ilk kez batığa dalarak, geminin tarihteki önemli yerini keşfetmeye başladığını söyledi.

Erdön, geminin 4 Temmuz 1941 tarihinde Kaleiçi Limanı'nın 500 metre açığında İngiliz savaş uçakları tarafından batırıldığını anlattı. 280 kişilik mürettebatın 275'inin kurtarıldığını, 5'inin ise hayatını kaybettiğini vurgulayan Erdön, bu olayın Antalya tarihine damgasını vurduğunu ifade etti.

Fransız çiftin arazisinde altın bulundu! Fransız çiftin arazisinde altın bulundu!

84 yıldır su altında

Geminin, Fransa'dan hareket ederek askeri mühimmat yükledikten sonra Kıbrıs açıklarında İngiliz uçakları tarafından bombalanarak batmaya başladığını aktaran Erdön, "Gemi, Türkiye'nin tarafsızlık politikasına rağmen Antalya Limanı'na sığınmak istemiş, ancak kabul edilmemiştir. Saldırıların ardından gemi yavaşça batmaya başlamıştır. Günümüzde geminin batığı, Kaleiçi Yat Limanı'na 500 metre mesafede, 19-30 metre derinlikte yer almaktadır ve Türkiye'nin su altı miraslarından biri olmuştur" dedi.

Batığa ilk dalışını 1989 yılında gerçekleştiren Erdön, "Gemi, başlangıçta balıkçı ağlarıyla kaplıydı, ancak zamanla temizlik yapılarak daha net bir şekilde görülebilir hale geldi" diye konuştu. Batığın maketini yapmak için yıllarca dalışlar yapan Erdön, "İlk modelimi 2 yılda tamamladım. Sürekli dalış yaparak gözlemlerimi maket üzerinde yansıttım. İkinci modelim ise daha hızlı tamamlandı" dedi.

Antalya'da su altı tarihine ışık tutmak amacıyla yaptığı maketleri sergilemeyi planlayan Hakan Erdön, eserin yerli ve yabancı turistler için eğitim aracı olarak kullanılacağını belirtti. Erdön, "Bu batık sadece bir gemi değil, Antalya'nın savaş dışında kalmasına rağmen yaşadığı büyük bir anıdır. Gençler tarihimizi bilsin ve bu eser gelecek nesillere miras kalsın" dedi.

Kaynak: DHA