Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, gelişmeyi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla duyurdu. Bakan Ersoy, paylaşımında, “Ankara’nın modern mirası artık UNESCO’da. Planlı şehircilik anlayışı ve modern mimarisiyle Cumhuriyetimizin başkenti, 'Modern Bir Cumhuriyetin Planlaması ve İnşası' başlıklı dosyayla UNESCO Geçici Miras Listesi’ne kaydedildi. TBMM binalarından Gençlik Parkı’na, Güvenpark’tan Kızılay’a kadar birçok simgesel yapı, Ankara’nın dünyaya örnek kentleşme modelini yansıtıyor. Hedefimiz, Dünya Mirası Listesi'ne kalıcı olarak girmek" ifadelerine yer verdi.

Türkiye’nin geçici listedeki varlık sayısı 80 oldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, “Ankara: Modern Bir Cumhuriyetin Planlaması ve İnşası” başlıklı dosya, Bakanlık ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonu iş birliğinde hazırlandı. Bu gelişmeyle birlikte Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki kültürel varlık sayısı 80'e yükseldi.

Başvuru süreci, 2021 yılında oluşturulan alt çalışma grubunun katkılarıyla ilerletildi. Sürecin koordinasyonunu Kültür ve Turizm Bakanlığı yürütürken, adaylık çalışmasına Prof. Dr. Elvan Altan, Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin ve Dr. Zeynep Tuna Yüncü önemli katkılar sundu.

Anıtkabir'e ziyaretçi yağdı: Binlerce insan akın etti! Anıtkabir'e ziyaretçi yağdı: Binlerce insan akın etti!

Ankara’nın simgeleri dünya vitrininde

1920-1970 yılları arasında planlanan ve şekillenen başkent, yeni bir ulus-devletin modern kimliğini yansıtan kamu yapıları, kültürel alanlar ve açık kamusal mekanlarıyla UNESCO’nun kültürel miras kriterleri arasında yer aldı.

Dosyada, Atatürk Bulvarı'nın kuzey-güney doğrultusunda uzanan aksı ile Ulus ve Kızılay bölgeleri öne çıkarıldı. Ayrıca TBMM’nin 1'inci, 2'nci ve 3'üncü binaları, Cumhurbaşkanlığı Köşkü, Ankara Garı, Güven Park, Gençlik Parkı, İş Bankası binası ve çeşitli bakanlık yapıları, başkentin planlı gelişiminin ve modernleşme sürecinin en önemli simgeleri olarak listelendi.

Kaynak: DHA