Kültür-Sanat

Ankara'da Çankaya Cumhuriyet Roman ve Öykü Günleri

Çankaya Belediyesi, Cumhuriyet Gazetesi ve Cumhuriyet Kitapları iş birliğiyle düzenlediği "Çankaya, Cumhuriyet Roman ve Öykü Günleri" etkinliğiyle, edebiyatseverleri usta yazarlarla buluşturdu.

Çankaya Belediyesi, Cumhuriyet Gazetesi ve Cumhuriyet Kitapları iş birliğiyle, bu yıl ilk kez düzenlenen "Çankaya, Cumhuriyet Roman ve Öykü Günleri" etkinliği, 25-27 Nisan 2025 tarihlerinde Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde edebiyatseverleri bir araya getirdi. Etkinlik, paneller, söyleşiler ve imza günleriyle dolu dolu geçti ve edebiyat dünyasının usta kalemleri katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı.

Etkinlik, ilk gününde “Milli Mücadeleden Günümüze Roman ve Öykümüzde Toplumcu Çizgi” başlıklı panelle başladı. Panelde, yazarlar Erendiz Atasü ve Işık Öğütçü edebiyatın toplumsal rolünü tartıştı. Günün ilerleyen saatlerinde, "Yazın Bize Ne Söyler?" başlıklı oturumda Sevgi Özel, Ülkün Tansel ve Kemal Ateş edebiyatın gücünü ve toplum üzerindeki etkilerini ele aldı. Etkinlik, "Yazınımızda Öner Yağcı’nın Yeri" oturumu ile sona erdi. Eren Aysan, Orhan Tüleylioğlu ve Sadık Aslankara, Onur Konuğu Öner Yağcı'nın edebiyatını ve dönemin Türkiye’sini değerlendirdi.

Onur Ödülü Öner Yağcı'ya

Etkinliğin sonunda, Onur Konuğu Öner Yağcı adına düzenlenen ödül töreni gerçekleştirildi. Cumhuriyet Vakfı Genel Sekreteri Işık Kansu, etkinlikte yaptığı konuşmada, bu tür edebiyat buluşmalarının geleneksel hale gelmesinin önemini vurguladı ve Öner Yağcı’ya olan saygısını dile getirdi. Öner Yağcı’ya ödülünü, Çankaya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ethem Torunoğlu ve Işık Kansu takdim etti.

Öner Yağcı, ödülünü alırken yaptığı teşekkür konuşmasında, Cumhuriyet’in kendisine sağladığı imkanları ve eğitim hayatındaki dönüm noktalarını paylaştı. Yağcı, "Her insan bulunduğu noktada borçlu olduğu Cumhuriyet için kendi birikimi, yeteneği ve koşulları çerçevesinde bir şeyler yapmalı," diyerek, Cumhuriyet’in kendisi için önemini vurguladı.

Yazarlar değerlendirme yaptı

Etkinliğin ikinci gününde, "Toplumsallığın Yazından Uzaklaştırılmasında Siyasetin Etkisi" konulu söyleşi, Araştırmacı-Yazar Öner Yağcı, Yazar Halil Genç ve Doç. Dr. Gökçe Ulus’un katılımıyla gerçekleşti. Ardından, Özcan Karabulut, Erdal Atıcı ve Alper Akçam, "Yoksulluk, Yoksunluk Bağlamında Yazın" başlıklı oturumda yazının toplumsal etkilerini tartıştı. Günün sonunda ise "Geleceğin Yazını" paneliyle Yalın Gündüz, Güven Baykan ve Tolga Aydoğan edebiyatın geleceği üzerine görüşlerini paylaştı.

Etkinlikte kitapseverlerle buluşma

Etkinliğin son gününde, Filolog Prof. Dr. Sevgican Yağcı, Yazar Gürsel Korat ve Yazar İsa Küçük, "Yazarlara Yol Açıcı Yazarlar" başlıklı oturumda, eserlerin nasıl ortaya çıktığını ve yazarların ilham kaynaklarını katılımcılara anlattılar. Final oturumunda ise Psikolog ve Yazar Prof. Dr. Üstün Dökmen, sanatın ve edebiyatın bireyler ve toplum üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

Cumhuriyet Kitapları Yayınevi, etkinlik boyunca kurulan stantta yazarlarla kitapseverleri buluşturdu. Yazarlar, her oturumun ardından yapılan imza günlerinde eserlerini imzalayarak katılımcılarla edebiyat üzerine sohbet etti.