Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Siber Güvenlik Komisyon Başkanı Muharrem Baki, afet anlarında milyonlarca kişinin aynı anda iletişim kurmaya çalışmasının mobil ağlarda yoğunluk oluşturduğunu belirterek, bu gibi durumlarda kısa mesaj ve internet tabanlı uygulamaların kullanılmasının daha sağlıklı olacağını söyledi.

Afet sonrası cep telefonlarının çekmemesi ya da internetin yavaşlamasının altyapıya aşırı yüklenmeden kaynaklandığını vurgulayan Baki, “Bu uygulamalar daha az veri kullanır ve daha hızlı çalışır. Yakınlarımıza ulaştıktan sonra şebekeyi başkaları için meşgul etmemeye dikkat etmeliyiz” dedi.

"Dijital dolandırıcılara karşı uyanık olun"

Depremlerin ardından sahte yardım kampanyalarıyla artan dijital dolandırıcılıklara karşı da uyarılarda bulunan Baki, SMS, sosyal medya ya da sahte web siteleri üzerinden gönderilen bağış linklerine karşı dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. “Gelen bağış linklerini mutlaka resmi kurumlar üzerinden doğrulayın. Devlet sizden SMS ile banka bilgisi istemez,” diye konuştu.

Baki, sosyal medya aracılığıyla yayılan yardım taleplerine karşı da dikkatli olunması gerektiğini belirterek, kişisel bilgilerin asla paylaşılmaması gerektiğini vurguladı.

"Panik değil, bilinçli paylaşım"

Afet anlarında sosyal medya üzerinden yapılan panik içerikli paylaşımların hem bilgi kirliliğine hem de internet trafiğinde aşırı yoğunluğa yol açtığını kaydeden Baki, “Aynı içeriklerin tekrar tekrar paylaşılması hem panik havası yaratır hem de bilgi akışını yavaşlatır. Sadece AFAD, valilikler ve resmi kurumların açıklamaları dikkate alınmalı” dedi.

TİMBİR’den üyelerine UETS kaydı ile kurumsallaşma çağrısı TİMBİR’den üyelerine UETS kaydı ile kurumsallaşma çağrısı

Baki ayrıca, elektrik kesintilerine karşı telefonların düşük güç modunda kullanılmasını, mobil verinin gerekmedikçe kapalı tutulmasını ve konum servislerinin yalnızca ihtiyaç halinde açılmasını önerdi.

Son olarak dijital ortamda da dayanışma içinde olunması gerektiğini vurgulayan Baki, internetin bir kamu hizmeti olduğunu hatırlatarak, “Afet anlarında dijital bilinç de en az fiziksel hazırlık kadar önemlidir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA