23 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında 5 temel hedef doğrultusunda 264 yeni faaliyetin belirlendiğini söyleyen Tunç, "Belirlediğimiz her bir faaliyeti önümüzdeki dönemde kararlılıkla hayata geçireceğiz" dedi.

Temel kanunlar sil baştan düzenlendi

Bakan Tunç, uzun süredir yürürlükte olan ancak günümüzün ihtiyaçlarına yanıt veremeyen temel mevzuatın yenilendiğini vurguladı. Ceza Kanunu, Borçlar Kanunu, Ticaret Kanunu ve Muhakeme kanunlarında kapsamlı değişiklikler yapıldığını aktaran Tunç, adaletin hızlandırılması ve vatandaş memnuniyetinin artırılması için reformların devam edeceğini söyledi.

Adalet hizmetlerinde dijitalleşme ve performans izleme geliyor

Yeni dönemde dijital dönüşüm projeleri ve hukuk eğitiminde yenilikçi yaklaşımların hayata geçirileceğini belirten Bakan Tunç, özellikle ceza adaleti sisteminin etkinliğini artırmaya yönelik kanun önerilerinin Meclis gündemine alındığını ifade etti. Bu kapsamda;

  • Adalet Teşkilatı Performans ve Verimliliği Daire Başkanlığı,

  • HSK bünyesinde Yargı Teşkilatı Performans Birimi

  • Yargı Hizmetlerinin Etkinliği Büroları kurulacak.
    Ayrıca istinaf sürecinde hedef süre uygulamasına geçilmesi de planlanıyor.

Yeni atamalarla yargı teşkilatı büyüyor

Son iki yılda 3 bin 369 yeni hakim ve savcının atandığını açıklayan Tunç, toplam sayıların 2002’den bu yana önemli ölçüde arttığını dile getirdi. Yine aynı süreçte 2 bin 76 hakim ve savcı yardımcısının adalet teşkilatına dahil edildiğini, 2 bin 566 adayın da görev beklediğini belirtti.

Adalet yatırımları hız kesmeden sürecek

Bakanlık verilerine göre, 2025 yılı yatırım programı kapsamında 68 yeni adliye binası, 7 adli tıp merkezi ve 120 bölgede adalet personeli konutu yapılacak. Şu ana kadar 2 bin 483 lojmanın hizmete alındığını söyleyen Tunç, fiziki altyapı yatırımlarının sürdürüleceğini kaydetti.

Bakan Göktaş'tan gençlere destek müjdesi! Bakan Göktaş'tan gençlere destek müjdesi!

Dosya yükü ağır ama süreçler kısalıyor

Türkiye genelindeki mahkemelerde 2023 yılında 12,5 milyon dosyada karar verildiğini, bu sayının 2024’te yaklaşık yüzde 11 artışla 13,9 milyona çıktığını söyleyen Tunç, ortalama görülme sürelerinin kısaldığına da dikkat çekti.
Ceza mahkemelerinde ortalama sürenin 265 günden 228 güne, hukuk mahkemelerinde ise 251 günden 231 güne indiğini açıkladı.

Eğitim kalitesi artıyor, mesleğe giriş zorlaşıyor

Hukuk fakültelerine girişte başarı sıralamasının yükseltildiğini ve Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nın ilk kez uygulamaya konduğunu hatırlatan Tunç, “Hedefimiz sadece nicelik değil, nitelik de” mesajı verdi.

Toplantının sonunda, yargı teşkilatında yaşanan sorunların çözümü için kurumlar arası koordinasyonun artırılacağı vurgulandı. Tunç’un konuşması, reform sürecinde atılacak adımların kararlılıkla takip edileceği mesajını verirken, yargı hizmetlerinde vatandaş memnuniyetini esas alan bir dönemin sinyallerini de verdi.

Kaynak: DHA